Scrisoare vizând viitoarea reuniune a Comisiei Mixte

andreas konitsisMitropolitul de Driinoupoleos, Pogonianis şi Koniţa, k. Andreas, a trimis o scrisoare către Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, k. Ieronim, în legătură cu viitoarea reuniune a Comisiei Mixte de Dialog între Ortodocşi şi Romano-Catolici, reuniune care va avea loc în Cipru, în luna octombrie.

Preafericite Părinte,

Am luat cunoştinţă despre faptul că, la următoarea reuniune a Comisiei de „Dialog” dintre Biserica Ortodoxă şi romano-catolici, care va avea loc în luna octombrie în Cipru, se va discuta problema primatului şi infailibilităţii papei. În ceea ce priveşte primatul, se vehiculează ideea că Ortodocşii ar urma să recunoască primatul papei drept „primat de onoare”, în forma în care acesta exista înainte ca papistaşii să se rupă de Biserică. Cu toate acestea, papa va continua să-l considere un „primat al autorităţii”. Astfel, ce urmează să se întâmple ? Va avea loc un compromis inacceptabil ? Eu, personal, nu pot lua acest lucru ca atare.

În privinţa cunoscutei „infailibilităţi”, ce hotărâri vor fi luate ?

Cuget, deci, Preafericite, următoarele:

a) Faceţi cunoscute Ierarhiei persoanele care vor face parte din Comisia Ortodoxă de „Dialog”, astfel încât să nu păţim o nouă înşelăciune precum aceea de la Balamand de acum câţiva ani.

b) Faceţi cunoscut faptul că membrii Comisiei au o orientare ortodoxă, în care să fie statorniciţi.

Informarea Ierarhiei despre cele mai de sus trebuie să se facă cât mai repede cu putinţă, înainte de începerea lucrărilor Sfântului Sinod.

Evenimentele se desfăşoară în mare viteză în zilele noaste, lupta Clerului şi a Poporului înteţindu-se. Vă rog insistent să nu tergiversăm lucrurile. «Ocaziile bune nu aşteaptă». Avem o mare responsabiliate înaintea lui Dumnezeu şi a Sfintei noastre Biserici.

Cel mai mic dintre fraţii în Hristos,
Andreas, Mitropolit de Driinupoleos, Pogonianis şi Koniţa

Anunțuri

RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: