Comunicat al Sfintei Mitropolii a Pireului

serafeim peiraios

Comunicat al Sfintei Mitropolii a Pireului:

În urma citirii comunicatului de presă din 24.09.2009 al „Sfântului Sinod al Bisericii Romano-Catolice din Grecia” către cetăţenii greci de credinţă romano-catolică, privind exercitarea dreptului lor constituţional la apropiatele alegeri din 4 octombrie 2009, comunicat publicat pe site-ul BRC din Grecia (www.cen.gr) îmi exprim protestul şi profunda întristare pentru patogenia continuă a comunităţii romano-catolice care, prin reprezentanţii ei, în ciuda tuturor „mea culpa” exprimate de-a lungul vremurilor, continuă să ascundă adevărul şi să distorsioneze realitatea.

Prin acest comunicat, ierarhia romano-catolică din Grecia defaimă ordinea legislativă a statului grec şi, prin extensie, Preasfânta noastră Biserică Ortodoxă Universală Nedespărţită, care ar accepta – chipurile -, fără să protesteze, încălcarea drepturilor omului şi a egalităţii religioase în faţa legii, în Grecia.

În paragraful 6 al „Povăţuirilor către alegătorii de credinţă romano-catolică” se stipulează că viitorii conducători politici sunt datori:

Să garanteze Bisericii Catolice din Grecia ceea ce este de la sine înţeles: regim de egalitate şi recunoaştere a personalităţii juridice a instituţiilor ei, conform Dreptului ei Canonic, precum este garantat în toate statele din Uniunea Europeană. Adică, să se acorde şi cetăţenilor greci catolici ceea ce – foarte corect, după părerea noastră – patria noastră cere Turciei, anume recunoaşterea Patriarhiei Ecumenice şi a Bisericii Ortodoxe din Turcia.
Întrebaţi-i pe candidaţi dacă sunt dispuşi să promoveze pozitiv, în principal, rezolvarea acestei probleme serioase care preocupă de atâţia ani Biserica Catolică a Greciei.
Dacă da, atunci alegeţi-i pe aceia care, conform conştiinţei voastre, sunt gata din 5 octombrie, ca în baza principiilor evanghelice şi a spiritului democratic, să nu facă diferenţă de credinţă, culoare şi partid, ci să asigure tuturor grecilor aceleaşi drepturi politice şi religioase”.

Inadmisibila calomnie şi denigrare a patriei noastre, care reies din expunerea textului de mai sus, aparţinând comunicatului comunităţii romano-catolice, se face ascunzându-se în mod ingenios faptul că, în cadrul statului grec, sunt respectate totalmente principiile democratice ale statului de drept şi nu se face nicio diferenţă între cetăţeni, prin prisma apartenenţei lor religioase sau originii rasiale, ba dimpotrivă, principiile de toleranţă religioasă şi de respectare a alterităţii religioase le depăşesc chiar şi pe cele ale utilităţii publice, de multe ori, în detrimentul religiei predominante din Grecia, recunoscute ca atare în Constituţie.

Este inadmisibilă tentativă de impresionare a opiniei publice prin identificarea cererii lor „corecte politic” şi asemănarea ei cu cererea statului grec de depăşire a situaţiei tragice a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului în cadrul statului  turc kemalic militarist, şi al tratamentului criminal al acestuia faţă de poporul grec, gonit, decimat şi persecutat prin lege.

În mod clar, se ignoră faptul că – potrivit teologiei şi viziunii canonice din primul mileniu comun de viaţă creştină – astfel de privilegii onorifice se acordau tronurilor din vechea Romă şi din noua Romă, şi că, prin urmare, nu se poate identifica situaţia religioasă a romano-catolicilor în Grecia cu cea a Patriarhiei Ecumenice a Noii Rome (Constantinopol).

Ce anume revendică, în realitate, ierarhia comunităţii romano-catolice în Grecia? Creearea unui acord  juridic care nu este prevăzut de cadrul legislativ din Grecia şi de sistemul legislativ valabil în această ţară.

În realitatea juridică greacă există instituţiile persoanei fizice şi a persoanei juridice de drept particular şi public, iar toţi cetăţenii şi organismele statului se supun acestui cadru juridic. Conform acestui cadru, persoane juridice de drept public sunt Nedespărţita Biserică Ortodoxă Universală din Grecia, muftiii de credinţă musulmană şi comunitatea israeliană de credinţă iudaică.

Comunitatea romano-catolică nu doreşte să se supună cadrului juridic valabil în Grecia referitor la dobândirea personalităţii juridice de drept personal sau public, ci urmăreşte să obţină personalitate juridică de drept special (sui generis), fapt care este ascuns cu grijă în comunicatul Sinodului prin expresiile:

„Să se garanteze Bisericii Catolice din Grecia ceea ce este de la sine înţeles: regim de egalitate şi recunoaştere a personalităţii juridice a instituţiilor ei, conform Dreptului ei Canonic”, lucru care constituie un atac brutal atât asupra statului grec, pe care îl prezintă ca şi cum ar eluda drepturile ei legale, cât şi împotriva Preasfintei noastre Biserici prezentată – chiar dacă nu direct – ca „părtaşă” la o astfel de eludare.

Atunci când Bisericii majoritare din Grecia şi oricărei alteia nu i se recunoaşte privilegiul unei condiţionări ilegale a „personalităţii juridice de drept personal”, din ce motive s-ar recunoaşte acest lucru, în mod excepţional şi preferenţial, comunităţii romano-catolice din Grecia? Se vede limpede că, de fapt, nu se doreşte dobândirea personalităţii juridice de drept comun, pentru că astfel ar obliga BCG să-şi facă publică Charta Statutară în presa guvernului, să se supună mecanismelor de control ale statului grec şi legii în vigoare referitoare la persoanele juridice de drept comun.

+ MITROPOLITUL SERAFIM al Pireului

Traducere: ierom. Fotie după http://www.romfea.gr

Nota P.O.Gr.:

Programul politic al Partidului Socialist (PASOK) din Grecia, partid cotat cu cele mai mari şanse la scrutinul parlamentar de mâine, 4 octombrie 2009, susţine următoarele chestiuni:
„Proprietatea bisericească să fie impozitată în funcţie de măsura în care aceasta este valorificată din punct de vedere economic.”
„Reglarea relaţiilor dintre Stat şi Biserică, în vederea unei clarificări a rolurilor care se cuvin fiecăruia.”

„Eliberarea Bisericii de dependenţa faţă de societate, dependenţă străină de chemarea ei spirituală şi socială, precum şi eliberarea societăţii de practici străine de civilizaţia europeană constituţională”.

Anunțuri

RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: