Arhim. Nektarios Mulatziotis – „Condamnarea – încă o cunună mucenicească”

batopedi_01Acuzaţii au ascultat reţinuţi pronunţarea sentinţei, conform căreia, Doamna Judecător Maria Psalti s-a făcut vinovată de abuz în serviciu şi de violarea secretului de serviciu, iar Părintele Egumen Efrem şi Monahul Arsenie, de instigare la infracţiunile mai sus menţionate. Monahul Arsenie număra răbdător boabele de komboskini, iar Doamna Judecător părea surprinsă de decizia Curţii. Avocaţii celor acuzaţi, Ilias Anagnostopoulos, Hristofor Argiropoulos, Stergios Ghialaoglou, Alexandros Kostras şi Fotios Krommidas au depus cerere de recurs împotriva prezentei hotărâri, astfel că decizia va fi rediscutată de Curtea de Apel formată din 5 membri.

„Pentru noi creştinii, o condamnare nu este decât încă o cunună mucenicească” a declarat, la ieşire, Arhimandritul Nektarios Mozlatsiotis, care, în aceste zile, a fost în Komotini, alături de acuzaţi. Patru dintre fraţii după trup ai Egumenului Efrem Koutsos au fost şi ei de faţă la proces, venind din Cipru, precum şi Egumeni din Sfântul Munte, monahi şi mireni.

Declaraţii ale avocatului Alexandros Kostaras:

„Elementul juridic nu este separat de cel politic”, „Procurorul a avut o atitudine provocatoare faţă de avocaţii apărării”, „Am spus-o de multe ori, e vorba de două lucruri care nu trebuie avute în vedere împreună: aspectul politic al cazului, adică existenţa scandalului politic, şi elementul juridic, adică ceea ce rămâne de judecat în termeni juridici, adică, dacă au fost săvârşite ilegalităţi sau nu. Am auzit aici lucruri teribile despre Procuror, care a ignorat aspectul juridic şi ne-a vorbit despre dimensiunea politică a scandalului, despre faptul că e cel mai mare scandal din Grecia, acuzând pe Doamna Judecător de abuz în serviciu şi încălcarea secretului de serviciu, iar pe monahi, ca fiind autorii morali ai faptei. Noi am dovedit că nu există niciun element în acest sens, iar Doamna Judecător este, din punct de vedere juridic, nevinovată. Alţii au fost cei care au dezvăluit secretul de serviciu… ”

– Vă deranjează atmosfera de la proces ?

Nimeni nu se îndoieşte de faptul că atmosfera permite imixtiunea în actul juridic şi influenţarea juriului. Pedeapsa penală ca stigmat, faptul că unii oameni vor fi stigmatizaţi pe nedrept din cauza atmosferei, a scandalului mediatic, nu priveşte pe nimeni ? Acest lucru trebuie să-l aibă politicienii în vedere, ca societatea civilă să stea la masă cu Biserica şi cu Mânăstirile pentru a găsi o modalitate de a valorifica social „imensa” proprietate bisericească, în beneficiul poporului, iar Biserica să-şi păstreze câteva bucăţele pentru ceea ce are ea nevoie, acest lucru constituie obiectul dreptului penal ? Căci astfel de lucruri am auzit de la Procuror, chiar ăsta să fie obiectul dreptului penal ? (P.O.Gr.: Bineînţeles că nu, domnule avocat, însă el constituie obiectivul politic al Partidului Socialist, iar cozi de topor găsim peste tot…) Eu m-am aşteptat de la domnul Procuror să-mi aducă dovezi despre vinovăţia penală a acuzaţilor. Nu le-a adus. Restul lucrurilor pe care le-a spus el, aici, la proces, provocându-i pe avocaţi, nu are decât să continue să le spună”.

Procesul este abordat politic, nu personal

Se aşteaptă ca, în zilele următoare, să ia sfârşit şi ancheta condusă de Judecătorul Irini Kalou, cuprinzând declaraţii de la mai mult de 30 de persoane neimplicate în politică, dar implicate în chestiunea schimbului de proprietăţi. Suntem curioşi să vedem dacă se împlini „proorocia” fostului Preşedinte al Comisiei Judecătoreşti din Xanthi, cum că, în chestiunea Vatopaidi, „o vor păţi broaştele, nu bivolii”.

Melahroini Martidou, http://www.xronos.gr

%d blogeri au apreciat: