Sinodul discută „Mărturisirea”, dialogul, epistolele ecumenice şi situaţia din Comisia Mixtă

sunodosSfântul Sinod a luat aseară în discuţie „Mărturisirea de Credinţă”, modul în care decurge dialogul dintre ortodocşi şi romano-catolici, precum şi epistolele Patriarhului Ecumenic şi a Mitropolitului de Pergam, către Arhiepiscopul Atenei şi către Mitropoliţi. Decizia luată a fost cea de continuare a dialogului, urmând ca, astăzi, vineri, întreaga sesiune de discuţii să fie rezervată informării asupra întrunirii Comisiei Mixte de dialog. Sarcina aceasta va fi purtată îndeosebi de Mitropolitul de Nikopolis şi Preveza, Meletios şi de Mitropolitul de Peristeris, Hrisostomos.

În timpul întrunirii de joi după-amiază (15 oct.) a fost citită Scrisoarea Patriarhului Ecumenic către Arhiepiscop prin care acesta cere ca Biserica Greciei să ia poziţie faţă de textul pus în circulaţie cu titlul „Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului”.

În acea clipă, Mitropolitul Serafim a intervenit şi se pare că a spus că patriarhul minte prin toate acelea pe care le susţine în Scrisoarea sa referitor la „Mărturisire”. Mai mult, a cerut să fie citit Ierarhiei textul „Mărturisirii”.

„Reacţia sa a fost extremă. Toţi am aprobat dialogul (cu eterodocşii, n.tr.). În pofida unor oarecare dificultăţi, ştim cât de util este. Vai de noi dacă fiecare şi-ar schimba poziţia în funcţie de publicul care i se adresează, de piedicile care le întâmpină, de presiunile care se exercită asupra sa. Atunci am fi conduşi spre schismă şi spre fragmentare” – a declarat cu amărăciune un mitropolit din nordul Greciei.

Nu este prima oară când kir Serafim susţine textul pe care îl expun spre semnare unii clerici şi laici care sunt contra Dialogului Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici.
Înainte cu câteva zile, într-o Scrisoare către spăşitul Mitropolit Ieremia de Gortina, care şi-a retras semnătura sa de pe textul în discuţie, Mitropolitul de Pireu i-a numit  „oportunişti” pe toţi aceia care sunt împotriva „Mărturisirii”: Prin urmare, expunerea de către nişte fraţi trezvitori a unui text cu adevărat ortodox şi cu perspectivă ortodoxă, după cum este aşa numita „Mărturisire de Credinţă împotriva ecumenismului” (sincretist), nu împiedică întru nimic desfăşurarea normală a vieţii bisericeşti, ci dimpotrivă, o întăreşte şi o dinamizează şi, prin urmare, reclamaţiile unor fraţi care s-au arătat deranjaţi – membri ai Trupului Bisericii – din păcate, se dovedesc neîntemeiate şi aparente, fiind alimentate de oportunism şi interese meschine. Şi aceasta o susţinem întru cunoştinţă, după ce am cercetat cuvânt cu cuvânt textul menţionat, scrisese Mitropolitul Serafim. Adresându-se lui Kir Ieremia, a adăugat: Din păcate, cei deranjaţi denaturează cele cuprinse în el (în textul Mărturisirii de Credinţă), prezentându-l ca şi cum s-ar opune celor conglăsuite şi hotărâte în mod panortodox referitor la desfăşurarea dialogurilor cu eterodoxia.

Fie se va reveni asupra discuţiei despre Uniaţie, fie vom întrerupe dialogul„, a declarat Mitropolitul Hrisostomos, anunţând că reprezentanţii greci ar trebui să semneze un text separat, în care să facă cunoscute poziţiile Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Mitropolitul Ierotheos de Nafpaktos a cerut să fie date îndrumări speciale Mitropoliţilor-membri ai Comisiei, fapt care a provocat nemulţumirea Mitropolitului Hrisostom de Messinia. „Nu acceptăm urme de îndoială asupra faptului că apărăm Ortodoxia şi Biserica Greciei prin participarea la dialog. Nu acceptăm să reprezentăm Biserica noastră, sub umbra îndoielii”, a declarat acesta. O poziţie analogă a avut Mitropolitul de Ahaia, Athanasios, luând partea Mitropolitului de Messinia şi cerând să nu mai facă parte din reprezentanţa Bisericii Greciei la Comisia de Dialog.

Arhiepiscopul Ieronim şi-a manifestat, însă,  încrederea în membrii reprezentanţei.

Discuţia va continua în cursul dimineţii de vineri.

Anunțuri

1 Response to “Sinodul discută „Mărturisirea”, dialogul, epistolele ecumenice şi situaţia din Comisia Mixtă”  1. 1 Razboi întru Cuvânt » IN CATE FELURI SE CAUTA SILUIREA DEMNITATII NOASTRE (Stiri 13-15 octombrie 2009) Trackback pe Octombrie 16, 2009 la 8:29 am
Comments are currently closed.RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: