Ierarhia Bisericii Greciei nu a cedat la ameninţările Patriarhiei Ecumenice

În sfârşit, în urma cererii şi a multor ierarhi, dar şi a mulţimii de clerici, monahi şi laici, care în ultima perioadă aduc o mare critică deschiderilor ecumeniste ale conducerii bisericeşti, Ierarhia Bisericii Greciei a dezbătut ieri şi astăzi asupra temei dialogurilor ecumenice şi în perspectiva adunării Comisiei Mixte de Dialog care începe astăzi în Cipru.

La dezbaterea care a fost foarte aprinsă, au luat parte mulţi ierarhi şi s-a accentuat în mod deosebit lipsa de informare a Ierarhiei în jurul acestor teme. Asupra problemei dialogului cu eterodocşii, în mod deosebit cu romano-catolicii, s-a emis şi respectivul comunicat de către Sinodul Ierarhiei.

Ceea ce este semnificativ pentru întreaga temă este că, în nici un punct al comunicatului Ierarhiei nu apare nici măcar o condamnare a textului „Mărturisirii de Credinţă împotriva ecumenismului” şi a altor texte care au făcut critica ecumenismului.

Nicio condamnare, nicio pedeapsă, nicio măsură împotriva celor ce reacţionează, care înseamnă niciun răspuns şi nicio concesie la „poruncile” patriarhului ecumenic.

Desigur, semnificativă este şi declaraţia reprezentantului Ierarhiei, Mitropolitul Ierotheos de Navpaktos că „nu există nicio tendinţă schismatică în interiorul Bisericii Greciei”, în pofida tuturor celor spuse în Scrisoarea sa de către Patriarhul Ecumenic.

Traducere din greacă: ierom. Fotie; http://orthodoxia-pateriki.blogspot.com/

Nota P.O.Gr.: Declararea „Mărturisirii de Credinţă” ca fiind „de prisos” semnifică faptul că, cel puţin la nivel declarativ, Sinodul adoptă aceeaşi direcţie ecclesiologică cu cea exprimată în „Mărturisire”.

Anunțuri

RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: