Dialogul din Cipru – parţial eşec ?

Directorul Agenţiei de Ştiri Bisericeşti Romfea.gr, domnul Emilios Polighenis, a luat un interviu, în exclusivitate, Mitropolitului Vasilios de Konstantia şi Amohostos, care participă la dezbaterile Dialogului dintre ortodocşi şi romano-catolici care are loc în aceste zile în Pafos.

Mitropolitul Vasilios de Konstantia în declaraţiile sale, printre altele, a subliniat: „Biserica Ciprului, după cum cunoaşteţi, găzduieşte aici în Pafos dialogul dintre ortodocşi şi romano-catolici. Ceea ce este important de accentuat referitor la această întâlnire, este faptul că reprezentanţii ortodocşi din toate Bisericile Ortodoxe sunt prezenţi; doar Biserica Ortodoxă Bulgară lipseşte”.

De asemenea, Mitropolitul Vasilios de Konstantia a accentuat: „Se ştie că se dezbate un plan de text referitor la rolul episcopului Romei în primul mileniu. Ţin să menţionez, domnule Poligheni, este o temă dificilă şi pentru noi, dar chiar şi pentru romano-catolici” (Dacă această frază nu denotă un complex psihologic de inferioritate, nu ştiu ce altceva exprimă, nota P.O.Gr.).

„Desigur, pentru noi, tema necesită mai multă sensibilitate, pentru că din studiul care se poate face pe izvoare şi cu interpretările pe care fiecare poate să le dea, se poate ajunge la o abordare şi la o direcţie diferită”, a continuat kir Vasilios.

În încheiere, Mitropolitul Vasilios de Konstantia a declarat semnificativ: „Deja, ne-am confruntat cu această dificultate, în primele zile ale dezbaterii textului pe care-l avem înaintea noastră şi, din acest motiv, se pare că nu se poate completa planul textului pentru a se da, de pe acum, ca act oficial. Deci, domnule Poligheni, va fi necesară şi o a doua întâlnire” (sublinierea P.O.Gr).

Totuşi, potrivit informaţiilor Romfea.gr, care se află în Pafos, semnalăm că pe perioada convorbirilor există un climat pozitiv şi fratern între reprezantanţi. Nu şi între poporul ortodox şi conducătorii lui:

Ieri, marţi, 6 persoane, dintre care 2 monahi, au fost arestaţi de către membrii Direcţiei de Poliţie din Pafos, în contextul încercării poliţiei de a îndepărta pe manifestanţii împotriva Întrunirii Comisiei.

Însă, după cum a declarat în interviul public de astăzi, reprezentantul Poliţiei pentru presă, inspectorul Mihalis Katsunotos, cei arestaţi au intrat şi au ocupat bisericuţa Sfântului Gheorghe, care se află la hotelul din Pafos şi constituie un spaţiu privat care aparţine Mitropoliei de Pafos (mai exact, Hotelul este prporietatea Mitropoliei de Pafos, iar Biserica cu pricina aparţine Hotelului, deci, Mitropoliei, nota P.O.Gr.).

„În pofida repetatelor apeluri ale Poliţiei, ca aceştia să părăsească locul în mod paşnic, apelurile nu au fost ascultate de către manifestanţi şi a fost necesar ca Poliţia să intervină în forţă pentru a impune legea şi ordinea”, a spus domnul Katsunotos, adăugând că „în faţa legii toţi sunt egali şi se supun aceluiaşi tratament”.

Traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: romfea.gr

de_Giorgio_A Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostomos, discutând cu protestatarii (în gri, preşedintele Uniunii Filo-Ortodoxe „Kosmas Flamiatos”, Lavrentios De Giorgio), înainte de venirea poliţiei. Pe banner se poate citi: „Pe papa să-l blestemaţi ! El va fi cauza relelor care vor urma”, un îndemn al Sfântului Cosma Etolianul.


RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: