Dare de seamă despre orbi

Noul guvern PASOK a hotărât ca proprietăţile bisericeşti să fie impozitate cu 3%. După evaluările oamenilor Bisericii, acest lucru înseamnă triplarea actualelor impozite. Până acum, Biserica aducea anumite venituri către stat, ca o onorabilă instituţie a statului, dar, de acum înainte, va plăti impozit, ca nici o alta.

În general, această hotărâre a fost primită în mediile ecclesiastice, cu suspiciune şi reţinere. Un Mitropolit spunea că, dacă Biserica, aşa cum a făcut şi în alte rânduri, şi-ar trece bunurile mobile şi imobile în proprietatea statului, la anul ar fi nevoie de o nouă astfel de manevră pentru a scoate statul de pe minus (a câta oară ?).

Mă rog, că va fi jecmănită Biserica, aşa cum n-a mai fost de pe vremea turcilor, asta este, n-ai ce-i face, după cum zice şi Mitropolitulul Salonicului, kir Anthimos: „Adevărata problemă nu e impozitarea, ci faptul că urmează să fie îndepărtate simbolurile religioase, Sfânta Cruce şi icoanele din şcoli şi din instituţiile publice”. Degeaba faceÎnalt Prea Sfinţia Sa apel la prim-ministrul Papandreou, al cărui bunic a fost preot: mama dânsului, Margareth, a fost martor al lui Iehova. O linie dură de guvernare, declarată deschis împotriva învăţământului religios, este anunţată şi de ministrul învăţământului, Anna Diamantopoulou.

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte urmează, totuşi, să trimită o delegaţie la Guvern, în problema impozitării: egumenul de la Simonopetra, Arhimandritul Elisei, împreună cu reprezentanţii Mânăstirilor Marea Lavră, Grigoriou şi Sfântul Pavel, vor bate drumul până la Atena, cu jalba-n proţap.

Anul trecut, de zilele Politehnicii (comemorarea intrării cu tancurile peste studenţii de la Politehnică, în anii `70, în timpul dictaturii de dreapta) domnea teroarea, însă cele de anul acesta au fost destul de lejere. Dacă anul trecut se spunea că violenţele sunt bine organizate de PASOK, acum, când socialiştii sunt la putere, ni se pare normal ca guvernul să nu-şi bată singur cuie în talpă.

Închei cu un apel al aceluiaşi Mitropolit de Salonic: „Lăsaţi libertatea Bisericii, altfel, s-a terminat !”.

PS Îi mărturiseam unui prieten grec, că nu pot să înţeleg din ce cauză au votat grecii cu socialiştii. Mi-a răspuns, zâmbind, că n-o să înţeleg nici atunci când românii vor vota cu socialiştii. A rămas gânditor pentru un moment şi-apoi s-a pronunţat: necredinţa.

P.O.Gr.

Anunțuri

RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: