Un pic de presiune pe turci

După cum ar trebui să știți, Republica Turcă nu a recunoscut și nici nu recunoaște jurisdicția universală a Patriarhiei de Constantinopol (ci doar jurisdicția ei asupra creștinilor de cetățenie turcă), și nici titulatura de Patriarhie Ecumenică (titulatura oficială turcă este Fener Rum Ortodoks Patrigi, adică Patriarhia Romanilor Ortodocși de Fanar).

După ce săptămâna trecută, Senatul american și Parlamentul suedez au recunoscut genocidul armenilor (recunoscut anterior doar de Parlamentul Francez, cel Canadian și de Parlamentul European), evenimente care au determinat retragerea ambasadorilor turci de la Washington și Stockholm, foarte de curând, Comisia Europeană pentru Democrație (zisă și Comisia de la Veneția) a trimis Turciei o scrisoare de recomandare vizând recunoașterea statutului de Patriarhie Ecumenică a Tronului Constantinopolitan și a rolului lui istoric, așa cum a fost definit în secolul al VI-lea (hmm, foarte interesant …).

Răspunsul Ministerului de Externe turc: „Documentul menționează că: 1.Turcia nu este obligată să recunoască ecumenicitatea Patriarhiei Romane de Fanar, și 2. Statul turc nu aduce prejudicii dreptului Patriarhiei de a folosi titulatura mai sus menționată”. Adică: interesul poartă fesul. Ba chiar cu brio…

Ultima oră: Astăzi 17 martie 2010, la Erevan, Patriarhul Chiril al întregii Rusii, aflat în vizită în Armenia, însoțit de Katolikosul Karekin, a depus flori la Monumentul Victimelor Genocidului. De remarcat faptul că pe cordela cu care erau legate florile era scris: «În veci pomenirea fiilor și fiicelor poporului armean care au pierit în Genocidul din 1915. Patriarhul Chiril al Moscovei și întregii Rusii».

P.O.Gr.
Sursa: http://www.asianews.it/news-en/Europe-is-asking-Ankara-to-recognize-the-Ecumenical-Patriarchate-and-other-religious-minorities-17894.html și http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4505:2010-03-16-21-11-39&catid=33:2009-12-18-08-37-34&Itemid=123 și http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4519:2010-03-18-00-08-26&catid=13

AnunțuriRSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: