Părintele Epifanie Mylopotamitul, cel mai bun bucătar aghiorit, la Bucureşti – updated

Vineri, 4 mai, ora 19, Grand Hotel Continental Bucureşti

http://continentalhotels.ro/Grand-Hotel-Continental-Bucuresti/offer/mount-athos-gourmet/

Vineri, 4 Μai 2012

Mount Athos Area Gourmet, Grand Hotel Continental
și Părintele Epifanie Mylopotamitul vă oferă o cină ca la Sfântul Munte

 Meniu:

A. Supă de caracatiță

Ingrediente (pentru 8 porţii): 2-3 caracatiţe mici, 1 legătură mică de ceapă verde tăiată mărunt, 3 cartofi tăiaţi cuburi, 3 morcovi (curăţaţi şi tăiaţi cuburi), o legătură mică mărar, o legătură mică pătrunjel, o legătură mică de ţelină (tocată mărunt), un sfert de kg paste orzişor subţire, 1 kg roşii proaspete trecute prin blender, 3 linguri de pastă de tomate rărită cu apă, chimen, sare (la nevoie), puţin oţet, 200 gr ulei, zeama de la 3 lămâi.

Se opăresc caracatiţele şi se taie cuburi de dimensiuni cât mai mici. Zeama în care au fiert se păstrează, deoarece o vom folosi mai târziu.

Într-o cratiţă mare se pun cartofii, morcovii, ceapa, ţelina, uleiul şi doi litri de apă şi se dau la fiert o jumătate de oră. Se adaugă întâi orzişorul şi caracatiţa, se lasă să dea într-un fiert şi apoi se adaugă şi zeama în care am fiert prima oară caracatiţa, roşiile trecute prin blender şi se lasă la fiert pentru încă 10-15 min. Se adaugă pasta de tomate rărită, mărarul, pătrunjelul, oţetul şi mirodeniile şi se gustă pentru a vedea dacă e nevoie de sare sau nu, fiindcă, de obicei, caracatiţa este sărată. Se lasă să fiarbă în continuare şi se amestecă bine pentru încă 10 minute, apoi se ia de la foc şi se adaugă imediat zeama de lămâie. Este foarte gustoasă şi miroase a mare şi a grădină de zarzavaturi.

B. Salata călugărului Ioanichie: fenicul de mare
(crithmum maritimum) din Golful Sfântului Munte

C. Pește (cod) cu dovlecei

Ingrediente (pentru 5- 6 porţii): 1,5-2 kg cod proaspăt, 4 cepe sau zeama de la 4 cepe, 300 gr  ulei, 4-6 căţei de usturoi curăţaţi, 700 gr dovlecel, 5-6 lămâi stoarse (aprox. 200 gr suc), 1 legătură de pătrunjel, piper negru măcinat mare.

Se curăţă peştele, se taie felii (fiecare bucată trebuie să aibă 5-6 cm) şi se spală bine. Codul are pe peretele interior al burţii o membrană neagră, care trebuie îndepărtată cu atenţie. Cu grijă spălam şi sângele, în aşa fel încât peştele să rămână complet alb („trebuie să devină alb ca hârtia”, ne spuneau bătrânii din mănăstire) şi îndată ce-l sărăm cu sare măruntă din belşug îl aşezăm în strecurătoare la scurs, pentru cel puţin 2-3 ore.

Când ne apucăm de gătit, spălăm puţin peştele şi-l aşezăm în tavă, adăugăm apoi zeama de ceapă şi adăugăm apă până la acoperirea completă a peştelui. În situaţia în care nu doriţi să folosiţi zeama de ceapă sau nu aveţi timp s-o pregătiţi, tăiaţi mărunt ceapa.

Se dă tava la foc mare şi, când începe să fiarbă peştele, luăm spuma şi adăugăm uleiul şi usturoiul (şi ceapa tăiată mărunt, în cazul în care nu aţi folosit zeama de ceapă). Se adaugă şi dovleceii, care trebuie să fie mici, fini şi proaspeţi, asemenea celor care se folosesc pentru salată. Pentru fiecare bucată de peşte pe care o vom pune în farfurie socotim să fie doi dovlecei. Dacă dovleceii sunt mari, atunci se pune câte un dovlecel la fiecare bucată de peşte.

ATENŢEI! Dovleceii nu trebuie să fie mai groşi de trei cm iar lungimea poate varia între 8-10 centimetri.

După aproximativ 45 de minute, micşorăm flacăra la jumătate şi mişcăm tava (nu amestecăm niciodată conţinutul) ca să nu se lipească, pentru că sosul a început deja să se lege. Când zeama s-a împuţinat destul de mult şi sosul e suficient de legat, adăugăm lămâia, cu 30-40 de secunde înainte să luăm tava de pe foc. Mişcăm apoi tava în aşa fel încât zeama de lămâie să se distribuie în mod egal în tavă. Apoi vom observa ceva foarte important: îndată ce-am adăugat lămâia, sosul devine şi mai legat şi se albeşte. Se ia tava de la foc şi se presară pătrunjelul tăiat mărunt şi piperul. Se acoperă tava. Se serveşte caldă sau călduţă, nu rece.

D. Halva de griș, cu fructe din pădurea lui Aristotel

***

Cina va fi însoţită de degustări de vin biologic, produs în viile chiliei Mylopotamos din Sfântul Munte:

Lefkó (vin alb, sec, cu aromă de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria şi Roditis)
Inómeli (vin roşu, demisec, doar din struguri Muscat de Hamburg)
Erithró (vin roşu închis, cu gust bogat şi matur, dar cu un buchet delicat)
Náma (vin roşu, dulce şi aromat, din struguri Muscat de Alexandria şi Merlot)

Preț: 99 lei (de persoană)

***

Monahul aghiorit Epifanie Mylopotamitul, după ce a trăit ani buni în Mănăstirea Sf. Pavel, a decis, în 1990, să-şi continue viaţa de monah la Aşezământul Sf. Eustatie (Mylopotamos), metoc al Mânăstirii Marea Lavră.

A avut şansa să înveţe melosul bizantin de la monahi aghiopavliţi mai vechi, devenind un bun psalt şi s-a dedicat, în acelaşi timp, diaconiei de bucătar. Astăzi este un binecunoscut maestru bucătar.

La Mylopotamos, alături de părintele Ioachim, şi-a asumat datoria de a restaura chilia istorică, dându-i o nouă viaţă. În acelaşi timp, respectând tradiţia seculară a locului, a sădit viţă de vie şi a ridicat un atelier pentru producerea vinului.

Anunțuri

1 Response to “Părintele Epifanie Mylopotamitul, cel mai bun bucătar aghiorit, la Bucureşti – updated”



  1. 1 Părintele Epifanie Mylopotamitul, cel mai bun bucătar aghiorit, la Bucureşti « Sfântul Munte Athos Trackback pe Aprilie 24, 2012 la 11:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s




RSS Sinaxar

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: